wybrać ekspres do kawy dobrze?

wybrać ekspres do kawy dobrze? czyli profesjonalne ekspresy dla gastronomii en z najczęściej eksportowanych towarów. Niemal w każdym sklepie można znaleźć paczki ze zmieloną lub rozpuszczalną kawą, jednak zakup wysokiej jakości kawy ziarnistej nie jest już tak prosty. Dystryb

Dodane: 06-09-2020 07:09
wybrać ekspres do kawy dobrze?

Ile kosztuje dobrej jakości kawa

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Współcześnie kawa nie jest towarem tak ekskluzywnym, jak niegdyś. Obecnie kawę pije się w wielu miejscach na świecie i stanowi jeden z najczęściej eksportowanych towarów. Niemal w każdym sklepie można znaleźć paczki ze zmieloną lub rozpuszczalną kawą, jednak zakup wysokiej jakości kawy ziarnistej nie jest już tak prosty. Dystrybutor kawy zajmuje się sprowadzaniem wysokiej jakości ziarnistej kawy wprost od producenta, a później sprzedażą kawy klientom na danym obszarze. Ceny kawy ziarnistej, która jest wysokiej jakości, będą się różniły w zależności od tego, z jakich upraw pochodzi kawa oraz od tego, jaką metodę palenia ziaren wykorzystano. Wysokiej jakości kawy ziarniste muszą nieco kosztować, chociażby z tego względu, że proces ich uprawy oraz właściwej obróbki wymaga więcej czasu. Za jedne z najlepszych jakościowo kaw są uważane kawy włoskie, pochodzące od włoskich producentów. Cena na kilogram dobrej jakości kawy ziarnistej to wydatek od okołu 50 złotych, mogący sięgać aż do 120 złotych, w zależności od wybranej mieszanki ziaren kawowca.


Jakie ekspresy do kawy są używane w gastronomii

Zarówno kawiarnie, restauracje, jak i hotele korzystają z profesjonalnych ekspresów do kawy po to, aby serwować swoim gościom jak najwyższej jakości kawę. Profesjonalne ekspresy do kawy często są sprzedawane przez firmy zajmujące się także dystrybucją wysokiej jakości kawy. Korzystanie z odpowiednich ekspresów ciśnieniowych pozwala na przyrządzenie wielu rodzajów kawy, wykorzystując przy tym pełnię smaku i aromatu ze zmielonych ziaren. Profesjonalne ekspresy dla gastronomii posiadają wiele różnych funkcji, które umożliwiają przygotowanie wyśmienitych napojów kawowych. Korzystanie z profesjonalnych ekspresów jest jednym z najlepszych sposób przyrządzenia wysokiej jakości kawy, której smak i aromat zadowoli niejednego klienta kawiarni. Współcześnie większość kawiarni korzysta z profesjonalnych ekspresów automatycznych lub półautomatycznych, ponieważ jest to najlepszy sposób przyrządzania włoskiej kawy, uważanej za jedną z najlepszych jakościowo kaw. Dystrybutor kawy oferuje sprzedaż profesjonalnych ekspresów oraz wysokiej jakości kaw ziarnistych oraz mielonych.


Sposób przechowywania kawy ziarnistej

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Kawa jest ulubionym napojem wielu osób, który jest bogaty w kofeinę znaną ze swoich pobudzających właściwości. Wysokiej jakości kawa ziarnista powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, żeby nie stracić swojego smaku oraz aromatu. Odpowiednie przechowywanie kawy bywa kluczowe dla zachowania jej walorów smakowych, zwłaszcza przy bardziej delikatnych nutach i aromatach. Kawę ziarnistą zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej w szklanych słoikach ze szczelną pokrywką. Ponadto kawa ziarnista nie powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, ponieważ dostęp do światła może być dla ziaren kawy szkodliwy. Najlepiej więc przetrzymywać słoik z ziarnami kawy w zaciemnionej szafce lub spiżarni. Wysokiej jakości kawa, zarówno mielona, jak i ziarnista, nie powinna mieć dostępu do powietrza, ponieważ w ten sposób może stracić na aromacie. Zwłaszcza kawa już uprzednio zmielona powinna być zamknięta w jak najbardziej szczelnym pojemniku, ponieważ szybciej traci swój aromat, niż kawa ziarnista.


Kawa do gastronomii

Kawiarnie są częstym miejscem spotkań, zarówno towarzyskich, jak i biznesowych. Kawa podawana w kawiarniach jest przyrządzania z wysokiej jakości ziaren oraz podawana w odpowiedni sposób. Kawiarnie najczęściej zaopatrują się w wysokiej jakości kawy ziarniste za pośrednictwem dystrybutora. Branża gastronomiczna korzysta z wysokiej jakości kawy, żeby zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Kawy włoskie są jednymi z najczęściej używanych produktów w wielu kawiarniach w Polsce, ponieważ dają gwarancję jak najlepszego smaku i aromatu. Kawiarnie nie są jednak jedynym miejscem, które zaopatruje się w kawę wysokiej jakości, ponieważ z usług dystrybutora kawy korzystają także hotele, restauracje, a nawet biura. Kawa do gastronomii musi być kawą wysokiej jakości o wyrazistych walorach smakowych oraz o bogatym aromacie. Włoska kawa jest dobrym wyborem zarówno do małej, jak i dużej gastronomii ze względu na wysoką jakość ziaren oraz odpowiednio dobranych mieszanek kawowych o określonym smaku i aromacie. Wyśmienita kawa podawana przez kawiarnie jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy.